YEŞİLBÜK KASABASI (GORZAF) TARİHİ YAPISI YAŞAM ŞEKLİ
YEŞİLBÜK TARİHİ
Yeşil bük kasabası : ( 400 veya 500) yıl önce kuruluğu tahmin edilmektedir. Coğrafi yapısı : Merkezi konumu vardır ( 22) köy bağlıdır . Giresun Gümüşhane karayolu üzerine kurulmuş Uzun yılladır hizmet veren asayiş karakolu yine çok eskiye dayanan sağlık ocağı tarım kredi kooperatifi hele son derece geriye dayanan ilk öğretim okulu daha sonra orta okulu gine çok eskiye dayanan halk pazarı ile Kazaya (17) Vilayete (100) komşu Kaza Alucra’ya (25) km. mesafede çok şirin bir yerleşim yeridir. Geniş araziye ve son derece güzel ormanlara sahiptir kasabanın güney doğusun da son derece iyi gelişmiş çam ormanı kuzey batısın da baltalık meşe yaban kavağı son yıllar da Yeşil bük halkının üstün gayretleriyle ve korumasıyla meydana getirdiği çam ormanı ortasından büyük deresi akan mümbit araziye sahip kadir şinas insanların Ata yurdudur. Hele 1990 yıllarında başlanan uzun yıllar yapımı devam eden yeşil bük kızlar kalesi göleti 2001 yıllarında bitirilerek büyük dere vadisine uzanan susuzluktan yazın sıcağına dayanamayan mümbit arazimize hayat getirmiş yeşil bük halkının umut kaynağı olmuştur. Bütün bu güzellikleri bünyesinde toplayan yeşil bük kasabasını keşf eden günün hükümeti 1976 yılında belediye olma hakkını vermiş geçen 30 yıllık zaman içinde belediyemiz önemli hizmetler vermiş güzel olan kasabaya ayrı güzellikler katmıştır.
YEŞİLBÜK TARİHİ
Yeşilbük ilçemizin en büyük yerleşim birimlerinden bir tanesidir. İlçe merkezimizin batısında yer alan beldemizin ilçe merkezine uzaklığı 20 km kadardır.Şiran İlçesi’nin tek beldesi olan Yeşilbük Şiran – Alucra karayolu üzerinde yer almaktadır. 15. YY. ait 1485 tarihli tahrir defterinde adı Korzaf olarak rastlanmaktadır.Yeşilbük Beldesi’nin kuruluşu hakkında kesin bir rivayet bulunmamaktadır. Ancak elde edilen rivayetlere göre Selçuklu göçleri başlamadan önce köyün yeri daha yukarılarda ormanın içerisinde Veng denen bölgede imiş. Daha sonraları Selçuklu akınlarının başlaması sonucu burası boşaltılarak buralara Kars, Trabzon dolaylarından gelen ilk kabileler mezralar halinde ormanın içlerine yerleşirler, daha sonraları Kırtanus hariç diğer mezralar birleşerek bugünkü yerleşim birimi olan Yeşilbük Beldesi’ni oluştururlar. Uzun yıllar idari yapıda Gorzaf ismiyle yer alan beldemiz Yeşilbük olarak ismini değiştirmiştir.1976 yılına kadar idari yapıda yerini alan Yeşilbük, aynı yıl içerisinde belediyelik olur.
YEŞİLBÜKTE KÜLTÜR
Yeşilbük halkı gelişen dünyaya ayak uydurmasını bilen her kültürü rahat yaşayan genci ihtiyarı kadını kızıyla münevver bir topluluktur . Bu özelliğini yerleşim yerinin ana yol üzerinde oluşu değişik kesimlerden insanlarla hem hal olmasını sağlamıştır . maddi ve manevi durumu son derece ileri olan yeşil büklüler var olan ve değişen kültüre ayak uydurmada zorluk çekmemiştir. Yeşil bük halkı son derece misafir perver bir topluluktur. İşte bu kültür ile maddi manevi imkanların harmanlandığı yeşil bük halkı sevgi ve hoşgörüyü şiar edinmiştir. Bunun gereği çevre yerleşim halklarına hep hoşgörülü olmuştur. Her ne kadar kasaba ve arazimizin ormanların güzelliğini nazara vermişsem de son yıllarda ki hayat sıtandartını yakalama şansını bulamayan gençlerimiz memleketin değişik yerlerine göç etmişlerdir bunun sonucu da doğunun bir çok yerinde görülen insansız evler veya harabeler geride kalan eşi dostu Ana babayı kavuşma artık ahrete kaldı dedirtmektedir . Yeşil bük kasabası verilen göç neticesi yapılan son sayımda (2270) kalıcı nüfusu kalmıştır.